Näytteenotto-ohjeet

Ota vesinäyte siten, että se edustaa käytettävää vettä (kaivossa olevaa vettä). Vesinäyte otetaan tavallisimmin keittiön kylmävesihanasta. Vesinäyte voidaan ottaa myös suoraan kaivosta tai lähteestä. Tällöin näyte otetaan astiasta, jolla vesi normaalisti nostetaan käyttöön. Tilauksen mukana tulee kaksi tai kolme näytepulloa valitsemastasi paketista riippuen, joihin kaikkiin otetaan vesinäyte. Pakkauksen mukana saat myös näytteenotto-ohjeet.

Pikaohjeet näytteenottoon

Näytteenotto vesihanasta:

  • Pese kädet ennen näytteenottoa.
  • Juoksuta vettä vähintään 5 min. tai niin kauan, että pumpussa ja putkistossa seissyt vesi on juoksutettu pois.
  • Vettä juoksutetaan kohtuullisella virtauksella (kuten vesilasiin otettaessa).
  • Ota sinikorkkinen steriilinäytepullo. Avaa korkki ja pidä näytepulloa siten, että varot koskettamasta pullon suuosaan tai korkin sisäpintaan käsillä tai hanalla. Täytä pullo vedellä. Jätä pulloon pieni ilmatila. Sulje näytepullo huolellisesti.
  • Ota 0,5 litran muovipullo. Avaa korkki ja huuhtele pullo vedellä. Huuhtelun jälkeen, täytä pullo. Jätä pulloon pieni ilmatila. Sulje näytepullo huolellisesti.
  • Radon-tutkimusta varten vesihanasta on hyvä poistaa poresuutin ennen näytteenottoa. Suuttimen kautta veteen sekoittuu ilmaa, joka vääristää tutkimustulosta. Vettä lasketaan näyteputkeen pienellä virtauksella, jotta ilman sekoittuminen näytteeseen olisi mahdollisimman vähäistä. Näyteputki otetaan aivan täyteen eikä ilmatilaa saa jäädä. Radon-tutkimusta varten näyte on toimitettava mahdollisimman nopeasti laboratorioon, ja mukaan on liitettävä tarkka näytteenottoaika.
     

Näytteiden toimittaminen laboratorioon:

Täytä lähete huolellisesti, myös yhteystiedot. Laita lähete ja näytepullot laatikkoon. Sulje laatikko huolellisesti.

Toimita paketti Postin kautta laboratorioon siten, että se on 24 tunnin sisällä näytteenotosta laboratoriossa.

Näytepullolaatikon voit myös tuoda laboratorioidemme asiakaspalveluun. Näytteet tulee tuoda laboratorioon mahdollisimman nopeasti näytteenoton jälkeen (viimeistään vuorokauden kuluessa). Mikäli näytettä joutuu säilyttämään esim. yön yli, se tulee pitää jääkaapissa.

Lisätietoa kaivoveden tutkimuksesta ja näytteenotosta saat täältä.