Usein kysytyt kysymykset

Kysymyksiä kaivovedestä ja sen tutkimisesta

Kannattaako kaivovettä tutkia, vaikka siinä ei havaitse mitään vikaa?

Kaivoveden laatu tulisi tutkituttaa säännöllisesti vähintään kolmen vuoden välein, koska kaikkia veden laatuun vaikuttavia tekijöitä ei huomaa vettä käytettäessä. Vesi voi näyttää kirkkaalta ja maistua hyvältä, vaikka siinä olisikin haitallisia aineita. Säännöllisen tutkimuksen avulla voidaan selvittää, milloin muutos on tapahtunut ja mikä muutoksen on voinut aiheuttaa.

Mitä vedestä tutkitaan?

Vedestä tutkitaan eri tilanteissa eri aineita. Kolmen vuoden välein tehtävässä rutiinitutkimuksessa kannattaa tutkituttaa vähintään ns. mikrobiologinen tutkimus, johon kuuluvat koliformiset bakteerit, E.coli ja enterokokit sekä veden ulkonäkö tai ns. käyttökelpoisuustutkimus, johon kuuluu edellä mainittujen lisäksi pH, rauta, mangaani, hapettuvuus ja kokonaiskovuus.

Kuuden vuoden välein on hyvä tutkituttaa käyttökelpoisuusparametrien lisäksi myös typpiyhdisteet, fluoridi, kloridi ja sähkönjohtavuus ns. laaja tutkimus. Kallioporakaivoista tutkitaan lisäksi arseeni, uraani ja radon.
Kiinteistön osto- tai myyntitilanteessa, vauvan odotusaikana tai ennen vedenkäsittelylaitteen hankkimista tai jos vesi on värillistä, pahan makuista tai hajuista, kannattaa tutkia kaikki edellä mainitut ominaisuudet.

Mistä kaivoveden huono laatu voi johtua?

Pohjaveden luontainen laatu vaihtelee huomattavasti maa-ja kallioperästä johtuen. Vesi voi olla paikoitellen epäterveellistä johtuen maa- ja kallioperässä luonnostaan olevista aineista kuten arseeni, radon, fluoridi tai ihmisen aiheuttamista vaikutuksista kuten lannoitteiden nitraatit ja ulosteperäiset bakteerit. Myös eläinten ulosteista voi päästä taudinaiheuttajia kaivoon. Kaivon rakenteiden huono kunto voi aiheuttaa pintavesien pääsyyn kaivoon, mikä ilmenee usein veden värillisyyden ja sameuden muutoksena.

Kysymyksiä verkkokaupasta ja tilaamisesta

Tuotteen yhteydessä sanotaan, että näytteenottovälineiden toimitusaika on 3-5 päivää. Mitä tämä tarkoittaa?

Kun tilaat tutkimuspaketin meiltä, lähetämme näyteastiat ja palautuslaatikon sinulle 1-2 arkipäivän kuluessa. Eli voit ottaa näytteen aikaisintaan kolmen päivän päästä tilauksen tekemisestä.

Palautin vesinäytteen eilen, milloin tulokseni ovat valmiina?

Tulosten valmistuminen riippuu tilatusta tutkimuksesta, tutkimuksen laajuudesta ja ajankohdasta. Testausselosteen
normaali toimitusaika näytteen jättöpäivästä on 10-14 työpäivää. Testausseloste lähetetään tilatessa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Haluaisin tilata kaivovesitutkimuksen lahjaksi vanhemmilleni. Voinko valita toimitusosoitteeksi muun kuin oman osoitteeni?

Voit antaa tilaukselle eri toimitusosoitteen kuin oma osoitteesi valitsemalla tilauslomakkeessa kohdan ”Toimitus eri osoitteeseen?”. Kun olet tehnyt valinnan, avautuu lomake johon voit syöttää haluamasi vastaanottajan tiedot.